27 Ağustos 2011 Cumartesi

MİSS GİBİ TAVUK SUYUNDA SEBZELİ ÇORBA

PEMBE TABURE
Sıcacık ; iftarda mide dostu.Bol karabiber ve limonlu.Helede koca tarafından beğenildiyse de tencere tencere yapasım gelir :))
  • kasaptan çorbalık tavuk.(yarısı haşlanır.)
  • 2 ç.k mısır unu 
  • 3 ç.k kadar arpa şehriye
  • 1 havuç rende 
  • 1 avuç kadar bezelye 
  • 1 avuç kadar mısır
Tavuklar haşlanıp suyu süzülür.Tencerede tereyağı ve mısır unu kavrulur.arpa şehrşyede eklenerek kavrulur.süzülmüş tavuk suyu eklenerek topaklanmaması için karıştırılır.didiklediğiniz tavuk parçaları rendelenmiş havuç,bezelye ve mısırda eklenerek ara sıra karıştırılarak kaynatılır.bezelye ve mısırların piiştiğine inandığınızda üzerine bolca karabiber serperek ocaktan alınır.limon eşliğinde servis yapabilirsiniz.
 

İSLİM KEBABI ,PATATES PÜRESİ VE TEREYAĞLI PİRİNÇ PİLAVI

PEMBE TABURE

        İSLİM KEBABI
     malzemeler
  • 1 kg uzun seçilmiş patlıcan
  • dana kuşbaşı 700 gr(küçük doğranmış)
  • 2 ad.kuru soğan
  • 1adet domates
  • 3-4 diş sarımsak
  • 2-3 adet sivri biber domates salçası 
  • tuz,karabiber
Patlıcanlar alacalı doğranıp uzunlamasına 1 cm kadar kesilip tuzlu suda bekletilir.

Etler tencereye alınıp üzerine yarım su bardağı su döküp suyunu çekene kadar pişirilmeye bırakılır.Yemeklik doğranan soğanlar ve sarımsak sıvı yağ da eklenerek etlerle pembeleştirilir.Sivri biber eklenir ve ardından domatesleri ekleyip kavurmaya devam edilir.En son salça tuz ve karabiber de eklenerek karıştırılır.üzerine gelecek kadar su ilave edilip pişmeye bırakılır.

Suları süzülmüş olan patlıcanlar kızgın yağda pembeleşene kadar kızartılıp yağı süzülür.Artı şeklinde yapılıp ortasına pişmiş olan et harcını koyarak bohça şeklinde kapatılıp kürdan batırılır.Kürdanın üzerine 1 dilim domates ve biber ile süslenerek fırın kabına konulur.Patlıcanlar bitene kadar devam edilir.Tepsiye az salçalı su konulup (ben etler hafif sulu olduğu için onların suyunu fırın kabına birazda sulandırarak döktüm)180 derece fırında bir müddet (malzemelerin hepsi pişmiş olduğu için kürdan daki domates ve biber kızarıp kokusunu verene kadar) pişirdim.

                                                                                                                                                                                
      PATATES PÜRESİ

  • 1 kg patates (küçük ve sarı renkli olanlarından)
  • 1 su bardağı rende kaşar peyniri 
  • bol tereyağı ve 1 sb.süt
  • tuz 
Patatesler düdüklüde haşlanır.(bugün nette Japonların patates haşlama tekniğine rastladım.
Anlatıyorum : Patatesler haşlanmadan bıçakla çevresinden daire şeklinde sadece kabuğu çizilir ve haşlanır.kaynar sudan pişmiş olarak çıkarılan patates soğuk hatta buzlu suya konulur 5 saniye sonra kesilen yerden kabukları çekilerek pıt diye çıkartılır.)
Haşlanan patatesler ezilir yada rendelenir.İçine tereyağı konulup karıştırılır ardından kaşar ve tuz eklenip karıştırılır.en sonda süt eklenerek kıvamı tutturulur isteğe göre.



PAÇANGA BÖREĞİ VE İFTARİYELİKLER

pembe tabure
   Yemeğe başlamadan önce biraz atıştırsak mı acaba??
       
   Paçanga Böreği
       malzemeler 
  • 3 adet yufka (ben paketlenmiş olarak aldığım için yufkalarım küçüktü.yufkacıda kiler daha büyük oluyor)
  • 150 gr.pastırma 
  • 2-3 adet çarliston biber
  • 2 adet domates
  • 1 su bardağından az rende kaşar peyniri 
  • bir tutam maydanoz
  • kızartmalık sıvı yağ
       yapılışı
       
          -yufkaları 4 büyük üçgen olarak kesin
          - pastırmaları ince ince parçalara ayırın.doğranan biber ve domatesler ile tavaya alıp domatesler               suyunu çekene kadar kavurun.
         - soğumasını bekleyin.kaşar ve kıyılmış maydanozu ekleyip harmanlayın.(isterseniz harcı çiğdende kullanırsınız)
        -  bölmüş olduğunuz yufkaları geniş sigara böreği sarar gibi harç ve yufkalara bitene kadar işleme devam edin.
       -   yufkalar sarılınca kızgın yağda alt üst kızarana kadar pişirilip sıcak olarak servis yapın.
pembe tabure

Kekikli ve tuzlu tereyağı
...Sıcacık henüz dumanları tüten pidenin; içine sürülmüş afiyetle yenmekte. 
Erimiş(oda ısısında) olan tereyağının içine tuz ve kekik konularak karıştırılır.kasenin içine konularak soğuması için tekrar dolaba konulur.İftarda pidenin yanında baş köşeye konulur.


       -kekikli tereyağı (çanakkale den dağ kekiği sevgili http://ayselinmutfagi.blogspot.com/ nın hediyesi .
       -ceviz,fındık
       -tulum peyniri
       -bal
      -çilek reçeli
      -(hurmalarda dolapta unutuldu :)  )

    KÖZ PATLICANLI KIRMIZI LAHANA SALATASI

    pembe tabure
     Ahh bu salatalarda olmasaydı.Közde pişen lezzetleri çok severim.Tatları bambaşka oluyor.

    • kırmızı lahana
    • közlenmiş patlıcan
    • ceviz içi
    • zeytin yağ
    • limon tuzu
    • tuz ve sirke
    • isteğe bağlı sarımsak
    Lahanalar düz rende ile rendelenir.Bir parça limon tuzu ile iyice ovulur ve birkaç saat bekletilir.
    Bekletilen lahanalar yeteri kadar tuz,sirke ve zeytin yağ eklenerek tekrar ovulur.İyice öldürülen lahanalara köz patlıcan ve ceviz içi eklenip karıştırılır.İsterseniz küçük küçük doğranmış sarımsakta ekleyebilirsiniz.

    ŞEKER PARE (arnavut usulü)

    pembe tabure
     Eşimin dayı oğlunun hanımından şiddetli  tavsiyesi üzerine yaptığım şeker pare ilk deneme sonucu başarılı olmuştur :) Dün gece bizzat kendileri de gelip deneyip onaylamışlardır.
    Arnavutların sıklıkla yaptığı şekerpare tarifi imiş.Öyle güzel anlatınca bende ilk fırsatta denedim. Geçen gün eşimin üniversite arkadaşları eşleri ile iftarda bizdeydiler.Fırsat bu fırsat ya elimde yeni ve çokça met edilmiş bir tarifte olunca denedim.
    Aslında malzemede hiç bir şey yok.Önemli olan kıvamını ve tabii ki şerbeti ayarlayabilmek.Tadı un helvasını andırıyor ve kıyır kıyır denilen tabirin ta kendisi.Genelde ikinci denemeler fiyasko olabiliyormuş.Şimdi ikinci denemeyi merakla bekliyorum :)

    pembe tabure
    MALZEMELER
    • 1 paket birma margarin
    • 1paket tereyağı
    • 5 adet yumurta (1 tanesi tam,diğer 4tanesinin sarısı)
    • aldığı kadar un
    ŞERBETİ
    • 5 su bardağı şeker
    • 6 su bardağı su
    YAPILIŞI
    • Margarin ve tereyağı eritilip soğumaya bırakılır.Soğuduktan sonra yumurtaların biri tam ve dört tanesinin sarısı eklenip karıştırılır.Unu ekleyip iyice özleşene kadar yoğurulur.
    • Yağlanmış tepsiye şekil verip dizilir.Üzerine fındık bastırılıp 180 derece fırında pembeleşene kadar pişirilir 
    • Diğer taraftan şerbet ocağa konulur.
    • Şerbet ocaktan alınmış kepçe ile karıştırılıp havalandırılmış olmalı.Şekerpareler de ılık olmalı.
    • Şekerpare ve şerbet gereken sıcaklığa gelince şerbet dökülüp üzeri bir tepsi ile kapatılır.Soğuduktan sonra servis yapılır .

    SOĞAN SLATASI

    pembe tabure
    İştah açıcılardan bir salta daha...
    iftarda beğenilerek yenilen salatalar arasında kendisi.

    • 2 adet beyaz soğan
    • 1 adet domates
    • bir tutam maydanoz
    • zeytinyağı
    • limon
    • tuz
    Soğanlar sövüş doğranır.Ovalayarak yıkanır acı suyu atılır.karıştırılacak kaba alınıp tuzla ovulur.Maydanoz kıyılır soğanlara eklenir.Domates dilimlenir oda soğanlara eklenir.Zeytinyağı limon ve tuz eklenip harmanlanarak servis  tabağına alınır.



    26 Ağustos 2011 Cuma

    HAVUÇ SLATASI

    pembe tabure
    İftarda hafif ve lezzetli bir salata çeşidi.Sıcaklardan olsa gere ben bu yıl yemek yerine salata tüketmeyi tercih ettim hep.
    • havuç ( adeti mevcut kalabalığa göre.pişince azaldığı için ona göre belirleyin bence.)
    • yoğurt 
    • tuz 
    • sarımsak
    • zeytin yağ 
    Havuçları rendeleyip zeytin yağında diriliklerini kaybedene kadar kavuruyoruz.Bir kasede sarımsaklı yoğurdu hazırlayıp kavrulmuş havuçları ekliyoruz.İyice karıştırıp servis tabağına alıyoruz.Üzerini istediğiniz gibi süsleyip servis edebilirsiniz.