17 Ocak 2015 Cumartesi

SARIMSAKLI EKMEK


Hafta sonu kahvaltılarına mis gibi ekmekler hazırlamak istemez misiniz?. Çocuklarında keyifle yedikleri ekmekleri 1 hafta sonra gelecek olan 15 tatil de onlar için yapabilirsiniz. Önümüzdeki günlerde kışın geri geldiği söylentilerini de göz önünde bulundurursak bu ekmekler kış sabahlarının vazgeçilmezi olabilir.Yanına da taze sıkılmış portakal suyu; değmeyin miniklerin keyfine.
Onların hatıralarında soba üzerinde kızarmış mis gibi kokusunun eve salındığı ekmekler olmasa da,benim amacım elimden geldiğince güzel hatıralar biriktirmelerini sağlamak.
  Gelelim tarife benim yaptığım gibi tereyağını akşamdan çıkartabilirsiniz.

100 gr.kadar tereyağı

1/2 çay kaşığı kimyon
1/2 çay kaşığı kekik
1/2 çay kaşığı nane
1/2 çay kaşığı pul biber
1/2 çay kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı toz kırmızı biber
2 diş sarımsak

 Yumuşamış tere yağına tüm baharatlar eklenir,sarımsak rendelenir ve iyice karıştırıyoruz.Sevdiğiniz farklı baharatları da zevkinize göre ekleyebilirsiniz.Evdeki bayat ekmekleri değerlendirerek yada tost ekmeğinde çok güzel oluyor üzerine sürüp fırının ızgara bölümünü açarak kızartıyoruz.

    Mutlu hafta sonları ...

15 Ocak 2015 Perşembe

UNLU BÖREK



Unlu Börek

 Malzemeler

  • 3 adet yufka 
  • 1su bardağı sıvı yağ 
  • üzeri için yumurta sarısı ve susam (ben haşhaş kullandım )
  • istediğiniz bir iç malzeme

Hazırlanması:

Sıvı yağın içine un,nişasta ve sirke katılıp iyice karıştırılır.Bir kavanozun içine koyarak kapağını sıkıca kapatıp iyice çalkalayabilirsiniz.Tezgahın üstüne serdiğiniz yufkanın her yerine yağlı karışımdan fırça ile sürülür.İç malzemesini koyup çok sıkmadan sarılır,uzun şerit haline gelen yufkayı istenen boyda eşit kesilir.Hafif yağlanmış fırın tepsisine alınır.2. Ve 3. Yufkada aynı şekilde hazırlanır.Üstüne yumurta sarısı sürülüp susam/haşhaş atılır.Önceden ısınmış fırında 200 derecede kızarana kadar pişirilir.Servisten hemen önce pişirip 10 dakika dinlendirip ikram ederseniz lezzet ve çıtırlık muhteşem olacak ama soğusa bile güzelliğinden hiç bir şey kaybetmiyor.Hatta kalan börekleri buzluğunuza kaldırıp acil durumlarda tekrar ısıtabilirsiniz.

İç malzeme olarak ben patates kullandım. Bir baş soğan yağda kavurup içine salça ve arkasından haşlayıp ezdiğim patatesleri ekledim.Baharatları ekleyip karıştırıp sıcaklığı geçince kullandım. 

11 Ocak 2015 Pazar

Pastane Poğçası,Göz Böreği,Un Kurabiyesi ve Ev Usulü Çiğ Köfte

Nefis tarifler ile geri geldim.
Cuma toplantılarımız var bizim.Kuran okuyup sonrasında tatlı sohbetlerimizin olduğu.Bu hafta da pastacılık kursuna giden sevgili Hanifenin evindeydik.Son derece lezzetliydi hepsi.Tabii bunu tahmin edince yanıma makinemi de alıp gittim.Dualı diller,dualı gönüller ile beraber olmak dileği ile.
   Buyurun bereketli sofranın güzel tariflerine...


    pastane poğaçası 

                                            
Alba yağını metro marketlerde bulabilirsiniz.Amaan illa bu yağla mı yapıcam deyip margarinle yaparsanız bu lezzetti ve kabarıklığı elde edemezsiniz.Biraz fazla yoğurulması gerekiyor.                                                                 
   malzemeler                                                                              
  • 1 kg. un
  • 500 gr. alba yağ
  • 50 gr. yaş maya
  • 50 gr. toz şeker
  • 30 gr. tuz
  • 3 ad. yumurta
  • 275 gr.su    
    yapılışı
1. un tezgaha alınır,ortası açılır,diğer malzemeler eklenir ve harmanlanır,hamur toparlanır ve önce 2 el ile ortadan kesilir,kesilen parça diğer parçanın üzerine sert bir şekilde atılır.
2. hamur tezgaha yapışmayana kadar bu işlem uygulanır,her defasında tezgah unlanır.
3. 30 dk. hamur bu şekilde mayalandırılır,daha sonra bezelere ayrılır ve tekrar mayalandırılır,2. mayalanma işleminden sonra hamurların üzerine elle bastırılır ve ortasına peynir konulur,hamur dudak şeklinde kapatılır ve tekrar üzerine bastırılır.
4. yumurta sarısı sürülür,tepsi mayası yapılır ve 180 derecede pişirilir.


  göz böreği

malzemeler:

1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı ılık su
1 adet yumurta sarısı
2 yemek kaşığı sirke
1.5 tatlı kaşığı tuz
1 paket kabartma tozu
aldığı kadar un
arası çin:
125 gr.tereyağı 
50 gr. margarin 
içi için:
3 adet patates 
1 adet kuru soğan
sıvı yağ tuz,karabiber,pul biber 
hazırlanışı:
1. iç için patates rendelenir.
2. başka bir tavada ince kıyım soğan sıvı yağda pembeleştirilip,patates katılarak kavrulur ve baharatlarda ilave edilerek ocaktan indirilir.
3. hamur için;yoğurt,ılık su,yumurta sarısı,sirke ve tuz karıştırılır.
4. kabartma tozu ve aldığı kadar un ilave edilerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğrulup, 30 dk.dinlendirilir.
5. dinlenen hamur 3 eşit parçaya bölünür.
6. her parça tepsi büyüklüğünde açılıp,araları eritilmiş margarin ve tereyağı karışımı ile yağlanıp üst üste dizilir.
7. açılan yufka rulo şeklinde sarılır ve buzdolabında 10 dk.bekletilir.
8. 10 dk.sonra buzdolabından çıkarılıp ,2 parmak kalınlığında dilimlenerek,kesilen kısım el ile bastırılarak çay tabağı büyüklüğüne getirilir.
9. ortasına iç malzeme konulup (bu tarifte haşhaş kullanıldı ) kapatılan kısım alta gelecek şekilde tepsiye yerleştirilir ve 180 C pişirilip,sıcak servis yapılır.


   un kurabiyesi




malzemeler:
  • 250 gr. biskin yağ
  • 250 gr. pudra şekeri 
  • 500 gr. elenmiş un
yapılışı:

1.oda ısısındaki biskin yağ ve pudra şekeri iyice yoğrulur .un eklenerek tekrar yoğrulur.uzun rulolar yapılır.çatalla üzerine şekil verilir.bıçakla istenilen büyüklükte kesilir.110 C yaklaşık 5

   
   ev yapımı çiğ köfte



 malzemeler:
  • 500 gr.ince esmer bulgur
  • 3 ad haşlanmış ve rendelenmiş patates
  • 2 ad.et bulyon
  • 3 diş sarımsak,yarım çay bardağı nar ekşisi 
  • 1 tane rendelenmiş soğan 
  • 2 yemek kaşığı biber salçası
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 4 yemek kaşığı isot
  • 3 bardak sıcak su
  • 4 e bölünmüş limon ,tuz ,karabiber
  • 1 tatlı kaşığı kimyon
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1.5 çay bardağı sıvı yağ 
yapılışı:

1. et bulyonlar sıcak suda eritilir,bulgur eklenir,kalan su eklenir,yarım saat bekletilir.

2.limon,rendelenmiş soğan ve sarımsak bulgurla beraber yoğurmaya başlanır,biraz özleşince içerisine patatesler eklenir,salçalar ve baharatlar eklenerek yoğrulmaya devam edilir.
3.nar ekşisi eklenir,kızdırılmış sıvı yağ eklenir ve yoğrulur,tamamen özleşince üzerine streç sarılır,buzdolabında bekletilir,sıkılarak servis edilir.