21 Şubat 2015 Cumartesi

BİR LİMON ve BİR PORTAKAL İLE LİMONATA VE LİMONLU KEK


     Bir Limon ve Bir Portakal İle Limonata
  • Malzemeler:
  • 1 adet limon
  • 1 adet portakal
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı limon tuzu
  • 3 litre su
Öncelikle portakal ve limonu iyice yıkayıp buzluğa koyup dondurmamız gerekiyor. 1 gün önceden koyalım ki iyice donsun.Bu işlem limon ve portakal kabuğunun acı tadının olmaması için.Limonatayı hazırlayacağınız zaman portakal ve limonu buzluktan çıkarın. 10 dakika kadar bekleyin.Dilimlere ayrılacak kıvamda olsun yeterli.Dilimlenmiş portakal ve limonu rondaya alıp 1 su bardağı şekeri üzerine ilave edin. Kabuğuyla birlikte olmalı özelliği burada zaten. Robotu çalıştıralım ve iyice ezilene kadar çekelim. Robotunuz yoksa rendeleyebilirsiniz ve ondan sonra şekerle ovalayabilirsiniz. 3 lt suya çektiğimiz portakal limon şeker karışımını ekleyelim, 1 tatlı kaşığı limon tuzunu da ekleyip renginin iyice geçmesi için 5 dakika kadar bekleyelim.Ağız tadıniza göre limon tuzunu eklemeyede bilirsiniz ya da iki limon kullanabilirsiniz.Ara sıra karıştıralım ki limon tuzu ve şeker iyice erisin.Bir kaba temiz bir tülbent geçirelim ve içeceğimizi süzelim içinde hiç tane kalmasın.Tülbentteki posa kalınca çamaşır sıkar gibi sıkın. En yoğun renk sıkınca çıkıyor. Üzerine az az su ekleyerek sıkabilirsiniz. Renk vermeyi bırakana kadar.
   Önümüz Ramazan ve yaz inşallah bu seferde kıştan meyve saklıyoruz buzluğumuzda.Beğeniceğiniz ve sürekli yapmak isteyeceğiniz bir limonata tarifi.Kalan posaya kıyıp atmıyoruz. Onunla nefis bir limonlu kek yapıyoruz. 



Limonlu Kek 
Malzemeler
  • 3 yumurta
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı şeker
  • 3 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • yaptığımız limonata nın posası
Hazırlanışı
Oda ısısındaki yumurta ve şeker en az 3 dk.Mikser ile çırpılır.Ardından sıvı yağı ekleyip çırpın.Cezvede ılıtmışoldğunuz sütü de ekleyip çırpın.Posa mızı da ekliyoruz.Kabartma tozu ile elediğiniz unu da ekleyerek tekrar çırpın.Yağlamış olduğunuz kek kalıbına hamuru dökelim ve tezgaha bir kaçkere vuralım ki oluşan kabarcıklar gitsin.Ben fırını 140 derece gibi ısıtıp keki bu ısıdaki fırında ilk 20 dakika pişirip sonrasında 160 dereceye çıkarıyorum.Hatta kekin kalınlığına göre yavaş yavaş arttırıyorum.Üzeri kızarana kadar pişen keki çıkartıp ılınana kadar bekleyip kalıbımızdan çıkarî yorum. Üzerine pudra şekeri serptim imonatamızla servis ediyoruz.Eğer bu püf noktalara dikkat ederseniz sizinde böyle bir kek iniz olabilir...Afiyet şifa olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

yorumunuzu paylaşır mısınız ?