19 Şubat 2015 Perşembe

PAMUK POĞÇA


   Bu soğuk havalarda sevdiklerinize mis kokulu sıcacık ve yumuşacık poğçalar yapmak isterseniz buyrun tarife....

 Malzemeler
  • 1 kg + 1 su bardağı un
  • 4, 5 su bardağı ılık süt
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • 3-4 tatlı kaşığı tuz
  • 2 su bardağı sıvı yağ
  • 1 paket yas veya küçük pakette kuru maya (ben toz maya kullandım pakmaya)
İç Malzemesi;
  • 300 gr dana kıyma
  • 1 adet büyük boy soğan
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
  • 2 çay kaşığı tuz
  • çok az sıvı yağ
Üzeri için;
  • 2 adet yumurtanın sarısı
Hazırlanışı
Yoğurma kabında öncelikle ılık süt, şeker, maya iyice karıştırılır ve 10 dk dinlenmeye bırakılır. Daha sonra sıvı yağ eklenerek tekrar karıştırılır. En son un ve tuz ilavesiyle yumuşak, hafif ele yapışan bir hamur elde edilir. Hamur örtülerek en az 1 saat mayalanmaya bırakılır.Hamurumuz 2-3 misline çıkmış olacaktır. Hamur mayalanırken tavaya doğranmış soğanlar ve sıvı yağ alınarak kavrulur.Ardından kıyma, baharat ve tuz ilavesiyle kıyma iyice kavrulup, soğumaya bırakılır.Bu içi akşamdan ya da bir gün önceden de hazırlayabilirsiniz.Tezgaha bolca un serpilir ve hamurdan yaklaşık iki avuç dolusu büyüklüğünde parçalar kopartılır. Parçalar bol un serpilmiş tezgahın üzerine alınır. Hamurlar yoğrulmadan un serpilmiş tezgah üzerinde hafifçe toparlanır. Sonra bu hamurlar merdaneyle tek tek uzunlamasına, dikdörtgen olacak şekilde, çok inceltilmeden açılır.Uzunlamasına kıymalı harç yayılır ve rulo şeklinde sarılıp kapatılık. Şerit halinde istediğiniz uzunlukta kesilir. Fırın kağıdı serilmiş fırın tepsisine dizilir. Üzerlerine yumurta sarısı sürülür ve üzerlerine bir bıçak yardımıyla verev şeklinde çizikler atılır. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzerleri kızarana kadar, yaklaşık 20-25 dk pişirilir. Fırından çıkarttıktan sonra üzerleri örülerek 5-10 dk dinlendirilir. Bu ölçülerden yaklaşık 2, 5 fırın tepsisi poğaça çıkıyor. Ölçüyü yarıya indirerek de yapabilirsiniz.Ev halkından sade seven varsa ! kızım gibi, benim gibi saç örgüsü yaparak şekillendiredirejiminin.Çok bereketli bir hamur oluyor.Kalan poğaçalarınızı buzluğunuza kaldırabilirsiniz.Kullanmadan1 saat önceden çıkartıp ısıttığinizda ilk günkü gibi oluyor.
     Şimdiden ellerinize sağlık afiyet olsun....



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

yorumunuzu paylaşır mısınız ?