21 Şubat 2015 Cumartesi

BİR LİMON ve BİR PORTAKAL İLE LİMONATA VE LİMONLU KEK


     Bir Limon ve Bir Portakal İle Limonata
  • Malzemeler:
  • 1 adet limon
  • 1 adet portakal
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı limon tuzu
  • 3 litre su
Öncelikle portakal ve limonu iyice yıkayıp buzluğa koyup dondurmamız gerekiyor. 1 gün önceden koyalım ki iyice donsun.Bu işlem limon ve portakal kabuğunun acı tadının olmaması için.Limonatayı hazırlayacağınız zaman portakal ve limonu buzluktan çıkarın. 10 dakika kadar bekleyin.Dilimlere ayrılacak kıvamda olsun yeterli.Dilimlenmiş portakal ve limonu rondaya alıp 1 su bardağı şekeri üzerine ilave edin. Kabuğuyla birlikte olmalı özelliği burada zaten. Robotu çalıştıralım ve iyice ezilene kadar çekelim. Robotunuz yoksa rendeleyebilirsiniz ve ondan sonra şekerle ovalayabilirsiniz. 3 lt suya çektiğimiz portakal limon şeker karışımını ekleyelim, 1 tatlı kaşığı limon tuzunu da ekleyip renginin iyice geçmesi için 5 dakika kadar bekleyelim.Ağız tadıniza göre limon tuzunu eklemeyede bilirsiniz ya da iki limon kullanabilirsiniz.Ara sıra karıştıralım ki limon tuzu ve şeker iyice erisin.Bir kaba temiz bir tülbent geçirelim ve içeceğimizi süzelim içinde hiç tane kalmasın.Tülbentteki posa kalınca çamaşır sıkar gibi sıkın. En yoğun renk sıkınca çıkıyor. Üzerine az az su ekleyerek sıkabilirsiniz. Renk vermeyi bırakana kadar.
   Önümüz Ramazan ve yaz inşallah bu seferde kıştan meyve saklıyoruz buzluğumuzda.Beğeniceğiniz ve sürekli yapmak isteyeceğiniz bir limonata tarifi.Kalan posaya kıyıp atmıyoruz. Onunla nefis bir limonlu kek yapıyoruz. 



Limonlu Kek 
Malzemeler
  • 3 yumurta
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı şeker
  • 3 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • yaptığımız limonata nın posası
Hazırlanışı
Oda ısısındaki yumurta ve şeker en az 3 dk.Mikser ile çırpılır.Ardından sıvı yağı ekleyip çırpın.Cezvede ılıtmışoldğunuz sütü de ekleyip çırpın.Posa mızı da ekliyoruz.Kabartma tozu ile elediğiniz unu da ekleyerek tekrar çırpın.Yağlamış olduğunuz kek kalıbına hamuru dökelim ve tezgaha bir kaçkere vuralım ki oluşan kabarcıklar gitsin.Ben fırını 140 derece gibi ısıtıp keki bu ısıdaki fırında ilk 20 dakika pişirip sonrasında 160 dereceye çıkarıyorum.Hatta kekin kalınlığına göre yavaş yavaş arttırıyorum.Üzeri kızarana kadar pişen keki çıkartıp ılınana kadar bekleyip kalıbımızdan çıkarî yorum. Üzerine pudra şekeri serptim imonatamızla servis ediyoruz.Eğer bu püf noktalara dikkat ederseniz sizinde böyle bir kek iniz olabilir...Afiyet şifa olsun.

20 Şubat 2015 Cuma

LEOPAR KURABİYE

Malzemeler
  • 150 gr oda ısısında tereyağı veya margarin
  • 1 adet yumurta
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • Yarım su bardağı buğday nişastası (mısır nişastası da kullanılabilir)
  • 1 paket vanilya
  • 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
  • Kakao
  • Yarım limon kabuğu rendesi
  • Aldığı kadar un (tahminen 3,5-4 su bardağı)
Hazırlanışı
Kakao hariç diğer malzemeleri yoğurup biraz cıvık bir hamurken hamurun yarıdan fazlasını ayırıyoruz.Beyaz hamur fazla olacak geri kalan hamuruda ikiye bölüyorum, hatta diğer yarımı biraz fazla olabilir.Yarısına bir tatlı kaşığı kakao, diğer yarısına 1 yemek kaşığı kakao koyup yoğuruyoruz eğer hala çok yumuşaksa un ekleyip tekrar yoğuruyoruz. Beyaz hamuruda kulak memesi yumuşaklığında olcak şekilde un ekleyip tekrar yoğurun. 1 tatlı kaşığı kakao koyduğunuz hamuru yani açık renkli olan hamuru elinizde küçük bir rulo yapın.
1 yemek kaşığı kakao koyduğunuz yani koyu renkte olan hamuru merdane yardımıyla açın ve açık renk olan hamuru üstüne koyup resimdeki gibi sarın ve birbirine yapışmasını sağlayın.Sararken biraz aralik kalsı, yani koyu renkli hamuru tamamen kapatmayın ki desenimiz doğal gözüksün.Yarım santim kalınlığında kesin. Beyaz hamuru da merdane yardımı ile açın ve üzerine kestiğiniz kakaolu hamurları aralıklı yerleştirin.Yerlestirirken sekilleri biraz elinizde yaultabilirsiniz.Hafifçe üstüne bastırıp yapışmasını sağlayın dilerseniz üzerine yağlıkağıt koyarak merdaneyle geçebilirsiniz.Çünkü kakaolu desenler merdaneyle yapılabiliyor.  Yuvarlak kesme aparatı ya da çay bardağı ile kesin  yağlı kağıt serili fırın tepsisine aralıklı dizin. Benim Leoparlarım 20 tane çıktı 170C 15-20 dk pişirin. Afiyet olsun.
Kestiğimde kenarlarından çıkan fazla Yoğurma dan merdaneyle ile tekrar açıp şekillendirdim ve ebruli kurabiyeler oldu sizde artan hamuru bu şekilde değerlendirebilirsiniz.


19 Şubat 2015 Perşembe

PAMUK POĞÇA


   Bu soğuk havalarda sevdiklerinize mis kokulu sıcacık ve yumuşacık poğçalar yapmak isterseniz buyrun tarife....

 Malzemeler
  • 1 kg + 1 su bardağı un
  • 4, 5 su bardağı ılık süt
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • 3-4 tatlı kaşığı tuz
  • 2 su bardağı sıvı yağ
  • 1 paket yas veya küçük pakette kuru maya (ben toz maya kullandım pakmaya)
İç Malzemesi;
  • 300 gr dana kıyma
  • 1 adet büyük boy soğan
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
  • 2 çay kaşığı tuz
  • çok az sıvı yağ
Üzeri için;
  • 2 adet yumurtanın sarısı
Hazırlanışı
Yoğurma kabında öncelikle ılık süt, şeker, maya iyice karıştırılır ve 10 dk dinlenmeye bırakılır. Daha sonra sıvı yağ eklenerek tekrar karıştırılır. En son un ve tuz ilavesiyle yumuşak, hafif ele yapışan bir hamur elde edilir. Hamur örtülerek en az 1 saat mayalanmaya bırakılır.Hamurumuz 2-3 misline çıkmış olacaktır. Hamur mayalanırken tavaya doğranmış soğanlar ve sıvı yağ alınarak kavrulur.Ardından kıyma, baharat ve tuz ilavesiyle kıyma iyice kavrulup, soğumaya bırakılır.Bu içi akşamdan ya da bir gün önceden de hazırlayabilirsiniz.Tezgaha bolca un serpilir ve hamurdan yaklaşık iki avuç dolusu büyüklüğünde parçalar kopartılır. Parçalar bol un serpilmiş tezgahın üzerine alınır. Hamurlar yoğrulmadan un serpilmiş tezgah üzerinde hafifçe toparlanır. Sonra bu hamurlar merdaneyle tek tek uzunlamasına, dikdörtgen olacak şekilde, çok inceltilmeden açılır.Uzunlamasına kıymalı harç yayılır ve rulo şeklinde sarılıp kapatılık. Şerit halinde istediğiniz uzunlukta kesilir. Fırın kağıdı serilmiş fırın tepsisine dizilir. Üzerlerine yumurta sarısı sürülür ve üzerlerine bir bıçak yardımıyla verev şeklinde çizikler atılır. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzerleri kızarana kadar, yaklaşık 20-25 dk pişirilir. Fırından çıkarttıktan sonra üzerleri örülerek 5-10 dk dinlendirilir. Bu ölçülerden yaklaşık 2, 5 fırın tepsisi poğaça çıkıyor. Ölçüyü yarıya indirerek de yapabilirsiniz.Ev halkından sade seven varsa ! kızım gibi, benim gibi saç örgüsü yaparak şekillendiredirejiminin.Çok bereketli bir hamur oluyor.Kalan poğaçalarınızı buzluğunuza kaldırabilirsiniz.Kullanmadan1 saat önceden çıkartıp ısıttığinizda ilk günkü gibi oluyor.
     Şimdiden ellerinize sağlık afiyet olsun....



12 Şubat 2015 Perşembe

Çörek Otlu Kurabiye


Ne tatlı, ne tuzlu, kıyır kıyır, lezzetli ,üstelik tazeliğini uzun süre koruyor bu kurabiye.
Bizim evde her defa şekil değişikliği olur yapıldığında. Bu defa böyle oldu. Tezgahta hamuru açıp patates kesici ile kestip,  üzerini çatal ile delikler oluşturduk.Çatalı yağa batırın ki  hamurunuza rahat şekil verebilesiniz.İsterseniz şekeri artırabilirsiniz ya da tamamen çıkartıp pul biber ekleyebilirsiniz.Nohut kadar koparıp yuvarlarsanız adı "bit kurabiye olur.Deneyin derim ben ...
Şöyle buyrun tarife ...



1 yumurta akı (sarısını üzerine süreceğiz)
150 gram tereyağı
1 çay bardağı zeytinyağı
1 çay bardağı çörek otu
2 çorba kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı silme tuz
1 paket kabartma tozu
1 tatlı kaşığı mahlep isterseniz
2 ,5 su bardağı kadar un.

Oda ısısındaki tereyağına tüm malzemeleri ekleyip yoğuralım.Unu önce 2 su bardağı ekleyip gerektikçe artıralım ve ele yapışmayacak bir hamur yapalım..Tepsiye dizince üzerine yumurta sarısını sürelim ve önceden 175 derecede ısnmış fırında 20-25 dakika kurabiyeler kızarana kadar pişirelim.

11 Şubat 2015 Çarşamba

DERE OTLU POĞÇA



Dışarıda lapa lapa kar yağarken ve çocuklar tatil sonrası yine evdelerse, mis gibi poğaça iyi olmaz mı? Hem dere otlu , hem peynirli sıcacık haydi mutfağa o zaman.Okul moduna geçememişken geç yapılan kahvaltıya yetişebilir...Buyrun tarife...

Malzemeler:
100 gram oda sıcaklığında tereyağ
1 çay bardağı zeytinyağı
2 yemek kaşığı yoğurt
2 adet yumurta
150 gram beyaz peynir
1 çay kaşığı mahlep
½ demet dereotu
1 paket kabartma tozu
Tuz
Un

Yapılışı:
*Yağ, yumurta, yoğurt güzelce karıştırıldıktan sonra içine ufalanan beyaz peynir, ince kıyılan dereotu, kabartma tozu, tuz , mahlep ve un ekleyip yumuşak bir hamur yoğuralım.
*Ceviz büyüklüğünde koparılan parçalar yuvarlayalım hafif bastırıp tepsiye dizelim.
*Üzerine yumurta sarısı sürüp 180 derece önceden ısıtılmış fırında üzerleri kızarıncaya kadar pişirelim...

17 Ocak 2015 Cumartesi

SARIMSAKLI EKMEK


Hafta sonu kahvaltılarına mis gibi ekmekler hazırlamak istemez misiniz?. Çocuklarında keyifle yedikleri ekmekleri 1 hafta sonra gelecek olan 15 tatil de onlar için yapabilirsiniz. Önümüzdeki günlerde kışın geri geldiği söylentilerini de göz önünde bulundurursak bu ekmekler kış sabahlarının vazgeçilmezi olabilir.Yanına da taze sıkılmış portakal suyu; değmeyin miniklerin keyfine.
Onların hatıralarında soba üzerinde kızarmış mis gibi kokusunun eve salındığı ekmekler olmasa da,benim amacım elimden geldiğince güzel hatıralar biriktirmelerini sağlamak.
  Gelelim tarife benim yaptığım gibi tereyağını akşamdan çıkartabilirsiniz.

100 gr.kadar tereyağı

1/2 çay kaşığı kimyon
1/2 çay kaşığı kekik
1/2 çay kaşığı nane
1/2 çay kaşığı pul biber
1/2 çay kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı toz kırmızı biber
2 diş sarımsak

 Yumuşamış tere yağına tüm baharatlar eklenir,sarımsak rendelenir ve iyice karıştırıyoruz.Sevdiğiniz farklı baharatları da zevkinize göre ekleyebilirsiniz.Evdeki bayat ekmekleri değerlendirerek yada tost ekmeğinde çok güzel oluyor üzerine sürüp fırının ızgara bölümünü açarak kızartıyoruz.

    Mutlu hafta sonları ...

15 Ocak 2015 Perşembe

UNLU BÖREK



Unlu Börek

 Malzemeler

  • 3 adet yufka 
  • 1su bardağı sıvı yağ 
  • üzeri için yumurta sarısı ve susam (ben haşhaş kullandım )
  • istediğiniz bir iç malzeme

Hazırlanması:

Sıvı yağın içine un,nişasta ve sirke katılıp iyice karıştırılır.Bir kavanozun içine koyarak kapağını sıkıca kapatıp iyice çalkalayabilirsiniz.Tezgahın üstüne serdiğiniz yufkanın her yerine yağlı karışımdan fırça ile sürülür.İç malzemesini koyup çok sıkmadan sarılır,uzun şerit haline gelen yufkayı istenen boyda eşit kesilir.Hafif yağlanmış fırın tepsisine alınır.2. Ve 3. Yufkada aynı şekilde hazırlanır.Üstüne yumurta sarısı sürülüp susam/haşhaş atılır.Önceden ısınmış fırında 200 derecede kızarana kadar pişirilir.Servisten hemen önce pişirip 10 dakika dinlendirip ikram ederseniz lezzet ve çıtırlık muhteşem olacak ama soğusa bile güzelliğinden hiç bir şey kaybetmiyor.Hatta kalan börekleri buzluğunuza kaldırıp acil durumlarda tekrar ısıtabilirsiniz.

İç malzeme olarak ben patates kullandım. Bir baş soğan yağda kavurup içine salça ve arkasından haşlayıp ezdiğim patatesleri ekledim.Baharatları ekleyip karıştırıp sıcaklığı geçince kullandım.